Ceramica Baia Mare Cana si Clopotel

O calatorie pe plaiuri maramuresene

O calatorie pe plaiuri maramuresene

Iti este greu sa te decizi ce locuri sa mai vizitezi? Si noua la fel! Asta se poate datora si locurilor anterior vizitate pe care le-ai fotografiat cu sufletul si te-au facut sa vrei sa te intorci la ele iar si iar,dar si din cauza celor ce ti-au inselat asteptarile. Asa ca, pentru a vedea daca este locul potrivit pentru vacanta ta, trebuie sa facem o scurta calatorie pe acele meleaguri care urmeaza sa fie strabatute. Si cum altfel sa facem asta daca nu prin intermediul lecturii?

Astfel, in randurile ce vor urma, te provocam sa facem impreuna o calatorie pe plaiurile maramuresene. Locatia este una plina de traditie, liniste si peisaje inedite. Dar cum se poate calatori mai frumos prin Maramures daca nu cu vestita Mocanita? Aceasta dateaza inca din anul 1932, iar de atunci functioneaza aproape fara intrerupere. Mocanita de la Viseu de Sus este ultima cale ferata forestiera cu abur din lume. Daca vrei sa te desprinzi de agitatia oraselor si sa patrunzi pe poteci neumblate, poti face asta cu ajutorul Mocanitei. Traseul pe care te va purta iti va taia rasuflarea.

Mocanita

Mocanita de la Viseu de Sus

Mocanita ne lasa la Viseu de Sus, insa de acolo pornim spre inima Maramuresului din care se inalta maiastra Biserica de la Sapanta. Ceea ce o face speciala nu este doar titlul de cea mai inalta cladire de lemn din Europa, frumusetea ei consta in modul in care completeaza tot acel spatiu mirific. Slujbele ce se tin in fiecare zi de duminica sunt o adevarata sarbatoare pentru satenii locului. Aceasta aura de sarbatoare este data si de portul traditional care poate fi considerat cu usurinta o arta vestimentara.

Biserica de la Sapanta

Biserica de la Sapanta

Ramanem tot in inima Maramuresului si mergem sa vizitam Cimitirul Vesel din Sapanta. Poate te intrebi cum poate un cimitir sa fie vesel, ei bine asta este posibil datorita unui mester iscusit pe nume Stan Ioan Patras, care a inscriptionat pe crucile din cimitir diferite versuri amuzante despre viata si sfarsitul raposatilor. Dar dincolo de incarcatura emotionala a locului, acesta te invata sa tratezi cu optimism chiar si cele mai nefericite intamplari.

Cimitirul Vesel  de la Sapanta

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Pentru cei care au avut ocazia sa paseasca pe meleagurile maramuresene, dar nu au reusit sa isi ia un suvenir, pot face asta si acum chiar daca nu se mai afla acolo. Pe site-ul Art & Craft se gasesc produse ceramice specifice zonei maramuresene. Nu doar pictura vesela ce infrumuseteaza vasele ceramice este desprinsa din zona Maramuresului, ci si sunetul produs de acestea, asta in cazul Clopotelului Decorativ din Ceramica de Baia Mare care te duce cu gandul la clopotul bisericii si cel al Mocanitei. Un alt obiect traditional care iti va aduce aminte de Maramures este Cana din Ceramica de Baia Mare. Asa poti pastra vie amintirea acestui loc.

Ceramica Baia Mare Cana si Clopotel

Cu alte cuvinte, Maramuresul este un loc de vazut si inevitabil ajunge sa fie purtat in suflet. Esti gata de drum?

Muzee neobisnuite din Romania
Jocuri de luat cu tine in vacanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian