Macca Vilacrosse

Vlad Tepes vs. Dracula – Intre legenda si adevar istoric (I)

Personajul Dracula, asa cum este el perceput in zilele noastre, apare ca o interferenta intre numeroase legende care au circulat de-a lungul timpului, intre romanul irlandezului Bram Stoker si intre faptele reale, istorice, ale domnitorului Vlad Tepes, supranumit si Draculea.

Domnitorul Vlad Tepes este o imagine emblematica, fiind subiectul multor creatii literare si istorice. Vlad Tepes este mentionat prima data in istorie in anul 1448, cand isi incepe, dar isi si incheie prima domnie. In anul 1456, Vlad Tepes urca pentru a doua oara pe Tronul Tarii Romanesti, pana in anul 1462. Urmeaza o perioada de evenimente tumultoase, in care Vlad Tepes lupta cu inversunare impotriva Imperului Otoman, ura fata de aceasta popor declansandu-se inca din copilarie,e cand el fusese luat ostatic de catre turci, iar familia sa fusese ucisa de catre acestia.

In anul 1474, Vlad Tepes ajunge pentru a treia oara domnitor, insa si de data aceasta domnia este scurta, fiind asasinat in decembrie 1476. Se spune ca el ar fi fost decapitat, iar capul sau ar fi fost trimis sultanului, care l-a asezat intr-o teapa.

Provenienta numelui

Cu totii ne intrebam, probabil, de unde provine numele domnitorului Vlad Tepes si de unde asocierea cu Dracula. Porecla “Tepes” i-a fost atribuita in urma domniei sale autoritare, el incercand sa impuna cinstea si harnicia ca valori ale poporului roman. Hotia si viclenia erau aspru pedepsite, cei care nesocoteau regulile domnitorului fiind trasi in teapa. Desi a fost descris ca un om crud si intolerant, Vlad Tepes era respectat de supusii sai pentru campaniile eficiente pe care le ducea impotriva turcilor.

Asocierea cu Dracula provine, de fapt, din numele tatalui lui Vlad Tepes, care purta supranumele Dracul si, de aici, o serie de derivatii precum: Dracea, Dracula, Draculea etc. Tatal lui Vlad Tepes era membru al Ordinului Dragonului, ordin ce lupta impotriva ereticilor si a necredinciosilor.

Astfel, supranumele Dracula/Draculea atribuit lui Vlad Tepes, precum si personajul creat de Bram Stoker in romanul “Dracula”, au dus la asocierea si la confundarea domnitorului Vlad Tepes cu personajul legendar Dracula. Legenda lui Dracula va va fi impartasita in articolul de saptamana viitoare din rubrica Special Art&Craft.

Art&Craft sustine mesterii populari din Romania
10 obiecte pe care le iei in bagaj pentru prietenii din strainatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian