Macca Vilacrosse

Castelul Peles

Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, avand carácter unicat si, datorita valorii sale istorice si artistice, este unul dintre cele mai reprezentative monumente din Europa. Castelul Peles este situat in Sinaia, pe Valea Prahovei, la 44 km de Brasov si 122 km de Bucuresti.

Castelul Peles a fost construit incepand cu anul 1873 la initiativa regelui Carol I, pentru a-i servi drept resedinta de vara, investita cu functii politice, culturale si simbolice.

Exista o serie de lucruri demne de stiut despre istoria acestui edificiu impresionant pe care va invitam sa le descoperiti in cele ce urmeaza.

10 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Castelul Peles

Planurile castelului au fost realízate de arhitectul german Johannes Schultz, care a castigat simpatía regelui Carol cu o arhitectura neo-renascentista de insipiratie germana.

In 1875 a fost pusa piatra de temelie a castelului, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede din aur de 20 de lei, primele monede romanesti cu chipul lui Carol I.

Prima etapa a constructiei a fost finalizata in 1883 si a necesitat fonduri de aproximativ 6,5 milioane lei-aur (aproximativ 50 de milioane de dolari in zilele noastre).

Castelul Peles era, la sfarsitul secolului al XIX-lea, una dintre cele mai moderne resedinte regale europene, beneficiind de incalzire centrala, electricitate si lift interior.

La Castelul Peles s-au tinut intruniri importante precum Consiliile de Coroana din 1914 si 1925.

Pelesul a gazduit personalitati ale vremii, muzicieni, scriitori, regi, regine, cea mai importanta vizita fiind cea a lui Franz Joseph, imparatul Austro-Ungariei, in 1896.

In 1893, la Peles s-a nascut Carol al II-lea, primul mostenitor al tronului nascut pe pamant romanesc. In 1921 s-a nascut la Foisor, o constructie mai mica de langa Peles, regele Mihai I si tot in 1921 a avut loc la Peles nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, nunta la care au participat o multime de personalitati ale vremii, printre care si Nicolae Iorga.

Castelul Peles a fost finalizat in 1914 si avea 170 de camere si mai mult de 30 de bai.

In 1948, Pelesul este confiscat de regimul comunist, iar din 1953 devine Muzeu si este deschis spre vizitare publicului larg. Cele mai importante Sali de vizitat sunt: Holul de Onoare, Biblioteca Regala, Sala de Muzica, Salile de Arme, Sala de Teatru, Sala de Concerte, Apartamentul Imperial etc.

Pelesul este al doilea muzeu cautat din tara noastra de catre turisti, dupa Castelul Bran, numarul celor care ii trec pragul fiind impresionant.

5 terase frumoase din Bucuresti unde poti lucra sau citi o carte
5 locuri de vis de vizitat in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian