Palatul Parlamentului din Bucuresti – istorie si legende

Istoricul constructiei Palatului Parlamentului

Vizitat in numar mare deopotriva de turistii straini, dar si de locuitorii tarii noastre, Palatul Parlamentului este una dintre cele mai cunoscute edificii din Romania si din lume.

Constructia Casei Poporului sau a Palatului Parlamentului din centrul Bucurestiului a inceput in 1980, asta dupa ce Nicolae Ceausescu a ordonat, ca urmare a cutremurului din 1977, „reconstruirea” Bucurestiului ca un oras de sine statator. Conducatorul tarii isi dorea sa concentreze toate organele centrale ale statului intr-o singura cladire, dar, in acelasi timp, voia si o locuinta care sa ii asigure siguranta din punct de vedere seismic si care sa reziste chiar si unui atac nuclear.

Palatul Parlamentului se intinde pe o suprafata de 365 000 de mp, masoara 270 metri pe 245 metri, 84 metri inaltime si 92 metri sub pamant, avand 9 nivele la suprafața si alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai scumpa si cea mai grea cladire din lume, ocupa locul 1 in lume pentru cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil si locul 3 in lume din punct de vedere al volumului.

Pentru constructia Palatului Parlamentului au fost utilizate materiale a caror origine era in mare parte din Romania si au lucrat aproximativ 20.000 de oameni, 24 de ore in fiecare zi, in trei schimburi. Insa ridicarea Casei Poporului a distrus si o multime de destine, dar si o parte din capitala tarii, adica o suprafata echivalenta cu suprafata Venetiei.

Este vorba de zona Uranus, care a fost demolata la ordinul lui Ceausescu, pentru a face loc cladirii Palatului Parlamentului. Au fost demolate zeci de mii de vile si case mai mici, ceea ce a condus si la disparitia unui cartier boem, lasand in urma o suferinta enorma pentru cei ce locuiau acolo. Acest cartier insa nu a fost singurul monument care a fost distrus, pentru ca Palatul Parlamentului sa isi gaseasca locul in centrul Bucurestiului. 20 de biserici importante, sinagogi, Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, toate au fost victime ale dorintei lui Ceausescu. Desi proiectul initial cerea distrugerea a 7000 de cladiri din centrul capitalei, intr-un final au fost demolate 9000 de imobile.

Astazi, la 29 de ani de la Revolutie, cladirea care se dorea o constructie care sa preamareasca socialismul, totalitarismul si comunismul, este un simbol al democratiei, gazduind institutii precum: Camera Deputatilor, Senatul, Curtea Constitutionala, Consiliul Legislativ.

Palatul Parlamentului este un obiectiv turistic deosebit de important, punand la dispozitia turistilor diferite tururi prin salile cladirii, in subsol, dar si pe terasa, de unde se poate admira intreaga panorama a Bucurestiului. Accesul in Palatul Parlamentului este permis doar pe baza de buletin si in urma unui control similar cu cel din aeroport.

Program de vizitare: zilnic intre 09:00 – 17:00, mai multe detalii pentru tururi si rezervari gasiti aici.

Legende despre Palatul Parlamentului

Exista si o serie de legende cu privire la constructia Palatului Parlamentului:

  • Despre covorul din Sala Unirii se spune ca ar fi fost realizat dintr-o singura piesa si a fost adus in sala prin tavan, cu macaraua.
  • Exista zvonuri ca Nicolae Ceausescu dorea realizarea unei linii de metrou directe de la Palatul Parlamentului la aeroport, pentru a putea fi evacuat rapid in situatii de urgenta.
  • Intrucat multe persoane si-au pierdut viata pe santier in timpul constructiei Palatului Parlamentului, printre acestia numarandu-se multi tineri, legendele mai spun si ca Palatul Parlamentului este bantuit de fantomele celor decedati, chiar angajatii edificiului declarand ca acestea declanseaza sistemele de alarma, rup sigiliile si fluiera.
  • Se spune ca tavanul din Sala Unirii ar fi trebuit sa se deschida, pentru ca elicopterul prezidential sa poata ateriza direct in sala.
Cadouri pentru 8 Martie sub 100 de lei
Donatie Casa de Ajutor Reciproc Infratirea, nr 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian