Cutie cornulete umplute

5 locuri interesante si nestiute din Bucuresti

Fie ca esti turist, fie ca locuiesti in capitala de o viata, probabil ai deja un top al locurilor cunoscute din Bucuresti, pe care trebuie sa le vizitezi. Sunt acele locuri pe care le gasesti in toate articolele cu recomandari, in toate ghidurile turistice, dar te-ai intrebat vreodata cate alte locuri interesante ascunde Bucurestiul, pe care aproape nimeni nu le cunoaste? Ei bine, noi va prezentam astazi 5 locuri necunoscute din Bucuresti, dar care au in spate o istorie ce merita sa ajunga in atentia publicului.

1. Cimitirul Bellu

Constructia Cimitirului Bellu a inceput in anul 1852 pe locul ce apartinea baronului Barbu Bellu.Baronul avea aici o gradina ce reprezenta locul de petrecere al bucurestenilor, unde acestia ieseau duminicile si admirau portocalii si lamaii care cresteau acolo. Lucrarile pentru constructia cimitirului au demarat sub indrumarea arhitectului Alexandru Orescu, iar pictorul Lecca este cel care finiseaza capela si obiectele de cult din ea. Este deja binecunoscut faptul ca in cimitirul Bellu sunt inmormantate o serie de personalitati precum: Nichita Stanescu, I.L.Caragiale, Ion Barbu, George Pruteanu, Toma Caragiu, Marin Preda, George Bacovia si multi altii. Ceea ce face insa din Cimitirul Bellu un loc si mai interesant si mai incarcat de mister sunt povestile tesute in jurul unor morminte si monumente.

Astfel, veti gasi aici mormantul sotilor Poroianu care s-au iubit atat de mult si care s-au sinucis dupa ce au descoperit ca sunt frati, mormantul Katalinei Boschott, marcat de o statuie cu ochi de smarald ridicata de Rafaelo Romanelli (moartea Katalinei Boschott ramane un mister, se zvoneste ca aceasta a fost otravita de sotia amantului ei, doctorul pentru care lucra. Pe mormantul ei poate fi descifrata o inscriptie enigmatica:”Cet animal de medecin m’a tuee”), precum si cavoul Iuliei Hasdeu, un monument impunator ridicat dupa moartea ei. Bogdan Petriceicu Hasdeu, tatal ei, spunea ca a dispus construirea cavoului dupa planurile indicate chiar de Iulia, de dincolo de mormant, in urma unor sedinte de spiritism.

2. Casa Melik – cea mai veche casa din Bucuresti

Casa Melik este cea mai veche casa din Bucuresti, fiind construita in anul 1750 de catre armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu. In prezent, Casa Melik se mai numeste si muzeul Theodor Pallady, deoarece gazduieste peste 800 de tablouri ce apartin marelui pictor, din perioada ucenicei la Paris.

Photo credit:zambetsisanatate.ro

Pe langa tablourile lui Theodor Pallady, in muzeu puteti admira si cele 1270 de piese de colectie ce apartin familiei Serafina si Gheorghe Raut, printer acestea numarandu-se lucrarile unor artisti precum: Edmond Aman Jean, Camille Corot, Jan van de Capelle si multi altii.

3. Castelul Tepes din Parcul Carol

Castelul Tepes se afla chiar in Parcul Carol din Bucuresti si este o adevarata bijuterie arhitectonica. Castelul Tepes a fost ridicat in anul 1906 cu ocazia Expozitiei Generale Romane, eveniment care a marcat 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. Castelul reproduce la scara mai mica Cetatea Poienari construita de Vlad Tepes in Cheia Argesului.

Initial, Castelul Tepes a fost construit pentru a functiona drept turn de apa, insa, de-a lungul timpului, si-a schimbat destinatia, servind, pe rand, mai multor scopuri. Castelul Tepes este deschis publicului spre vizitare doar 2 zile pe an: de Ziua Eroilor (Inaltarea Domnnului) si de Ziua Armatei (25 octombrie).

4. Casa Mita Biciclista

Casa Mita Biciclista se afla foarte aproape de Calea Victoriei si a apartinut Mariei Mihaiescu, poreclita si Mita Biciclista. Maria Mihaiescu a fost o doamna cunoscuta a vremurilor ei, despre care se spune ca a rupt inimile unor barbati precum: Octavian Goga, regele Ferdinand si chiar regele Portugaliei.

Photo credit:radioromaniacultural.ro

Renumele de Mita Biciclista si l-a capatat dupa ce a fost prima femeie care a indraznit sa mearga pe bicicleta in pantaloni, lucru interzis in societate la acea vreme. De asemenea, Mita Biciclista era foarte cocheta, manca numai la Athenee Palace, conducea o masina coupe si se zvoneste ca ar fi primit casa din Piata Amzei de la un amant extrem de bogat.

5. Trenul Regal si trenurile lui Ceausescu

In Mogosoaia, inainte de intrarea in Buftea, vei observa un semn cu “Trecerea interzisa”. Daca te intrebi ce se afla dincolo de acest semn, acum ai raspunsul. Acolo se afla un hangar CFR unde isi au locul Trenul Regal, trenurile lui Ceausescu si alte vagoane.

Trenul Regal a fost comandat de catre regele Ferdinand, dar, din pacate, acesta a fost finalizat abia dupa moartea regelui. Cu Trenul Regal au calatorit personalitati precum Carol al II-lea, Regele Mihai, Ceausescu, toti acestia bucurandu-se de lux si opulenta. Trenul Regal a fost si vedeta in cateva filme, printre care „Orient Express”, de Sergiu Nicolaescu si „Tinerete fara tinerete” – lungmetrajul pe care celebrul Francis Ford Coppola l-a turnat la Bucuresti.

Trenul Regal este in perfecta stare de functionare si poate fi inchiriat pentru 15.000 de euro/zi, iar vizitarea se face numai dupa obtinerea unei permisiuni speciale. Tot in acelasi hangar se afla si cele doua trenuri comandate de Nicolae Ceausescu, care au motoare de Rolls Royce si pot circula cu 160 km/h. Trenurile sunt compuse din 17 vagoane, doua dintre acestea fiind blindate. In trenurile lui Ceausescu mai gasim sali de conferinte, restaurante, sufragerii, dormitoare de lux si vagonul secret unde nu este permis accesul. C ele doua trenuri comuniste au cate un aruncator de grenade cam in fiecare coltisor. Totul este tapetat, mobilierul e lucrat manual, din lemn alb, cuverturile sunt din matase fina, iar peste tot sunt sertare secrete in care se spune ca erau tinute arme. Totodata, la bordul trenurilor se mai gasesc si vagoane frigorifice, vagoane pentru masina prezidentiala si 4 motociclete, precum si vagoane de gimnastica si o mini piscina.

Curiozitati despre Romania
Simbolistica Arcului de Triumf din Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian