Cutie cornulete umplute

Eco-acum!

Mediul inconjurator este foarte important si o stim cu totii, dar, din pacate, nu ii acordam atentia cuvenita si, voluntar sau involuntar, ii facem rau in mod constant. Din acest motiv, noi, echipa Art&Craft, am decis sa ne alaturam initiativelor de a proteja mediul inconjurator si de a promova sacosele din material textil, incurajand populatia sa le foloseasca in detrimentul pungilor de plastic.

Un element ce face parte din viata noastra de zi cu zi este punga de plastic, folosita ca modalitate de transport a alimentelor si ca spatiu de depozitare.

Asa cum este tipic romanilor si fiecare dintre noi are acasa o “punga cu pungi”, am ajuns sa percepem punga de plastic ca pe un element indispensabil cand mergem la cumparaturi si sa consideram ca aceasta a existat dintotdeauna.

Scurt istoric

In 1957, punga de plastic a aparut pe piata ca o modalitate de ambalare a sandwich-urilor, iar in 1966 a inceput sa fie folosita pentru transportul alimentelor. Abia dupa anii ’70 punga de plastic a fost produsa la nivel industrial si folosita in peste 70% dintre magazine. Pana la aparitia pungii de plastic insa, oamenii foloseau la cumparaturi sacosele din material textil.

Efectele pungilor de plastic asupra mediului

Din pacate, cele mai multe dintre pungile de plastic care se folosesc nu sunt biodegradabile, iar descompunerea lor dureaza intre 100 si 500 de ani. Pungile usoare sunt luate de vant, sunt imprastiate peste tot in natura, formeaza blocaje in sistemul de scurgere si de canalizare si conduc la inhibarea nutrientilor din sol.

Pungile care ajung in apa reprezinta un pericol si mai mare, conducand la moartea vietuitoarelor marine prin sufocare si inecare, intrucat acestea confunda pungile de plastic cu hrana.

Astfel, aproximativ 200 de specii subacvatice precum balene, foci, delfini si testoase mor din cauza pungilor de plastic. Oamenii de stiinta afirma ca fiecare metru patrat de apa din ocean contine aproximativ 46.000 de bucati de plastic si ca pana in anul 2030 in oceane va exista mai mult plastic decat pesti.

Statistici

Theworldcounts.com anunta ca anul acesta se vor utiliza 5 trilioane de pungi de plastic in lume, adica 160.000 de pungi pe secunda, media folosirii unei pungi fiind de 12 minute, dupa care este aruncata. Din pacate, doar 1% din aceasta cantitate de pungi de plastic este reciclata, restul ajungand peste tot in natura.

Ce este de facut?

Tari precum Franta, Italia, Danemarca, Irlanda si China au interzis complet utilizarea pungilor de plastic. Canada, India de Vest, Israel, Africa de Sud, Taiwan si Singapore au interzis sau sunt pe cale sa interzica folosirea pungilor de plastic. California a fost primul stat din SUA care a interzis producerea pungilor de plastic inca din 2007.

In Romania, lucrurile s-au miscat ceva mai greu si, conform statisticilor, Romania ocupa locul 4 la consumul pungilor de plastic, cu o medie de 252 de bucati pe locuitor. Nici macar ecotaxa pusa pe pungile de plastic nu a diminuat consumul. Incepand cu vara acestui an insa, pungile din plastic subtire (sub 50 de microni) si foarte subtire (sub 15 microni) cu maner vor fi interzise si in Romania.

De asemenea, trebuie realizate campanii de informare si educare a populatiei cu privire la riscurile pe care le are asupra mediului inconjurator folosirea pungilor de plastic si, ca o alternativa ecologica la pungile de plastic ar trebui introdusa sacosa din material textil.

Avantajele sacoselor din material textil

Sacosele din material textil nu numai ca pot inlocui cu succes pungile din plastic, dar prezinta si o serie de avantaje:

-Sunt rezistente la rupere;

-Sunt usor de ambalat si transportat;

-Au un aspect de prezentare superior pungilor din plastic, sunt in trend, pot fi asortate la aproape orice tinuta si in orice context, nu numai la cumparaturi;

-Pot fi utilizate pe termen lung;

-Au un pret scazut.

Pentru a sustine campania “ECO-acum”, Art&Craft ofera 20% discount la categoria de sacose pe toata perioada campaniei.

Lunile anului – nestemate cu semnificatii aparte
Curiozitati despre Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian