Macca Vilacrosse

Simboluri ale ceramicii de Horezu – Cocosul

Odata ajuns in Horezu, nu ai cum sa nu fii fermecat si atras de magia culorilor si de multitudinea vaselor de ceramica, care mai de care mai frumos decorate. Stilulceramicii populare hurezenecontinua sa exercite un viu interes in randul iubitorilor ei, prin procedeele specifice pe care il exprima, prin acumularile traditionale, dar si prin inovatiile de continut, de functii si de sens.

Principalele simboluri folosite in ornamentarea ceramicii horezene sunt inspirate din flora si fauna din imprejurimi: cocosul de Hurez, bradul, sarpele, ghioceii, frunza, soarele, steaua, spicul, spirala dubla, pomul vietii sau coada de paun.

Cocosul reprezinta emblema centrului de ceramica de la Horezu. Cocosul provine de pe casele din Oltenia, acolo unde indeplinea functia de avertisment: paznic solar impotriva necunoscutului, simbolul biruintei, al victoriei luminii asupra intunericului. Legenda spune ca acesta vesteste destramarea intunericului si masoara apotropaic timpul, el fiind cel care ii trezea pe oameni in vremurile in care tehnica nu era atat de avansata: “Cantecul cocosului simboliza trecerea momentului critic si anunta victoria soarelui si a luminii asupra noptii si a intunericului. El vestea nu numai orele noptii, ci si curatirea spatiului nocturn de fortele ostile omului.”

Totodata, cocosul este considerat si simbolul reinvierii si al nemuririi sufletului, emblema vigilentei si a mandriei. Reprezentarea cocosului pe vasele de ceramica de Horezu este una variata, cocosul fiind redat in diverse game cromatice si ipostaze: mai tantos, mai colorat, mai infoiat etc.

Cocosul ocupa adesea spatiul central pe fundul vasului si are rol principal in sintaxa decorului. Alteori, apar in acelasi loc doi cocosi afrontati sau de o parte si de alta a unui copac, iar cand sunt dispusi circular, pe marginile vasului, olarii spun ca au facut “hora cocosilor”.

Povestea cocosului de Horezu a devenit atat de faimoasa incat Ceramica romaneasca de Horezu (Valcea) a intrat in Patrimoniul Cultural Imaterial Mondial UNESCO, in 2012. Propunerea a fost trimisa de Romania MC in 2011. “Ceramica traditionala de Horezu este realizata in localitatea cu acelasi nume si in satul apartinator Olari, unde lucreaza cea mai mare parte a mesterilor. Ceramica de Horezu este unica, diferita, stilul sau fiind atestat de peste 300 de ani”.

Ziua Universala a Iei – 24 iunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian