Ziua Universala a Iei – 24 iunie

In traditia populara,ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene. Aceasta zi este un prilej de a sarbatori soarele si muncile agricole specifice verii.Tot in aceasta zi, sarbatorim si unul dintre elementele cele mai reprezentative pentru traditia populara:IA. Desi intiativa a pornit pe Facebook, in timp, aceasta a fost preluata cu succes si a ajuns sa fie sarbatorita in 48 de tari si in peste 100 de orase de catre romani si nu numai.

Istoria iei romanesti

Hainele traditionale romanesti constituie elementul de baza al societatii materiale, dezvoltandu-se odata cu poporul roman. Ia, cunoscuta si sub numele de „camasa cu altita”, este componenta de baza a portului national romanesc, fiind o sursa de afirmare a statutului social, mai ales in mediul rural. Femeile casatorite purtau ii cu modele de croiala mai simpla si culori mai inchise, in timp ce fetele tinere, nemaritate, purtau ii cu ornamente bogate si culori deschise si aprinse.

Iilesunt vestite atat pentru frumusetea, specificul si particularitatile lor, cat si pentru efortul impresionant depus de femeile care contribuie la realizarea acestor marturii vii ale spiritualitatii romanesti. Tehnica de ornare a iei se transmite din mama in fiica, fapt ce a dus la pastrarea traditiei de la o generatie la alta. Motivele folosite pentru decorarea iei sunt inspirate din natura, motivele florale fiind cele mai raspandite (boboci de trandafiri, rauri de flori, spicul graului, frunze etc.), dar si cele geometrice (romb, colul morii, punctul, stele etc). Ele difera in functie de zona de provenienta, fiecare regiune avand specificul ei.Culorile cele mai des folosite la broderii sunt: rosu, negru, albastru, verde.

Ia populara astazi

Ia popularaa fost adaptata la epoca moderna. Vesmintele de azi isi pastreaza autenticitatea prin structura si motivele populare, care au persistat in timp si prin tehnica de creare. Ia romaneasca a ajuns sa fie sursa de inspratie pentru diferiti artisti, fie ei pictori sau designeri vestimentari. Totodata, ea a fost purtata de o multitudine de celebritati si personalitati: regine, actrite si cantarete. O aparite importanta este cea din martie 2012, in revista Vogue, cand Adele, cantareata castigatoare a unui Oscar,a purtat o ie cu broderii negre specifice zonei Sibiu. Ia romaneasca a avut o aparitie chiar si la Hollwyood, in serialul Mad Man. Nadia Comaneci a ajutat si ea la raspandirea faimei iei romanesti in lume, purtand in diferite ocazii acest frumos obiect vestimentar popular.

Toate aceste lucruri au facut ca ia sa devina din ce in ce mai populara in ziua de astazi si sa faca parte din garderoba femeilor moderne si nu doar din lazile de zestre ale batranelor din sate.

Povestea lui Vladut
Simboluri ale ceramicii de Horezu – Cocosul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian