Macca Vilacrosse

Ceramica de Saschiz

Daca saptamana trecuta v-am prezentat atractiile turistice din Saschiz, saptamana aceasta vrem sa va povestim despre traditia olaritului din Saschiz, fiind una cu totul aparte si speciala. Desi ceramica de Saschiz nu se mai produce, reteta si tehnica fiind pierdute, se fac eforturi reale pentru a reinvia mestesugul olaritului specific zonei.

Ceramica din Saschiz se evidentieaza prin culoarea albastra de cobalt a pieselor de ceramica pe care sunt pictate diverse motive cu culoare alba. Acest tip de ceramica a aparut in secolul VII, dar reteta s-a pierdut din motive necunoscute. Tehinca de producere a acestei ceramici este subiect de dezbatere. O parte din cercetatori argumenteaza ca, pentru a produce acest tip de ceramica, trebuie folosita tehnica sgrafito. Aceasta tehnica inseamna aplicarea pe un vas a doua straturi de angoba (pasta ceramica folosita la finisarea produselor ceramice) de culori diferite, cea aflata deasupra fiind zgariata in asa fel incat sa se observe si stratul inferior. Pe baza acestei tehnici, mai multi mesteri olari au incercat sa reproduca ceramica de Saschiz in albastru cobalt, dar nu au reusit. De aceea, s-a dezvoltat o noua teorie cu privire la tehnica de producere a acestei ceramici, teorie ce sustine faptul ca tehnica batic trebuie folosita si nu cea sgrafito. Tehnica batic insemna ca ornamentele sunt desenate cu ceara de albine fluida, incalzita si acoperita cu smalt albastru. Pe partile imbibate cu ceara de albine smaltul nu se prinde, ramanand decorul in culoarea bazei. Acesta tehnica a fost confirmata ca fiind cea reala dupa ce un mester olar a reusit sa realizeze un decor original pe ceramica in albastru de cobalt.

In decorarea farfuriilor si ulcioarelor erau folosite atat ornamente geometrice ca punctul, linia valurita, cercul, spirala, cordonul de decoratie, tabla de sah, cat si simboluri precum vulturul bicefal, cerbul, ursul cu coarne de berbec, pasarea, strugurele, laleaua, floarea-soarelui, rodia in forme abstracte. Motivul cel mai des intalnit este cel al strugurelui, fiind simbol al crestinismului, bogatiei, abundentei si bucuriei, dar si motivulvitei de vie, mai ales in reginunile viticole. Motivele avimorfe sunt si ele prezente pe farfuriile si ulcioarele in albastru de cobalt. Pasari precum cioara, gaina, potarnichea erau reprezentate individual sau intr-o compozitie (de exemplu, lupta pasarii cu viermele, care poate fi considerat chiar ornamentul caracteristic ceramicii transilvanene in albastru de cobalt).

In prezent, Fundatia ADEPT Transilvania si Primaria Saschiz au inaugurat un Atelier de Ceramica la Saschiz, care incearca sa reinvie traditia olaritului din zona Saschiz si sa incurajeze turismul, din moment ce turistii pot participa la atelierele de olarit.

Mestesugul tesaturilor
Traditia olaritului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian