Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au stiut sa creeze din lut obiecte de uz casnic, care ulterior s-au dovedit a fi adevarate opere de arta. Produsele din ceramica sunt o traditie a culturii romanesti, in care se imbina armonios mestesugul, arta si dragostea, pentru a da nastere unor obiecte speciale.
Ceramica de Baia Mare este una dintre cele mai reprezentative din Romania, alaturi de ceramica de Horezu si de Corund.Ceramica de Baia Mare imbogateste tezaurul de produse unice al tarii noastre, realizate de cele doua familii binecunoscute, Bledea si Sitar.
In articolul de astazi vom vorbi despre ceramica produsa de familia Sitar, aceasta avand o traditie indelungata. Olarul Cornel Sitar provine dintr-o familie faimoasa din Maramures, care, datorita valorii ceramicii pe care o produce, a ocupat o pozitie importanta in tara noastra. Promotorii au fost parintii lui Cornel Sitar, Florica si Petru, doi olari inzestrati cu sensibilitate si talent, care au transformat mestesugul in arta si l-au transmis mai departe celor 5 copii ai lor.
Cornel Sitar este liderul actualei generatii din familia sa. El lucreaza cu roata olarului din 1962, de cand avea 13 ani si anual realizeaza peste 12.000 de piese din ceramica, fiind unul dintre cei mai mari mesteri populari ai Maramuresului.Cornel Sitar modeleaza vasele din lut impreuna cu fratele sau, Liviu, iar arta ornamentarii revine sotiilor acestora, Marioara si Angela.
Maiestria cu care Cornel Sitar modeleaza ceramica este dublata de un efort continuu de a descoperi si revitaliza formele, ornamentele si cromaticile dintr-o serie de centre care astazi nu mai exista. El a reusit sa reintegreze in circuitul valorilor contemporane forme si motive ale ceramicii de mult uitate.
Toate vasele realizate de Cornel Sitar sunt uniform acoperite, in timp ce cromatica rezulta armonios din imbinarea nuantelor de alb, ocru, galben, rosu aprins, negru inchis, maro deschis si foarte mult albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric si reprezinta o combinatie a imaginilor astrale, geomorfice, florale si zoomorfe intr-o compozitie potrivita. Realizate cu ajutorul degetului, cornului sau pensulei, ornamentele prind forma si vigoare,inzestrand desenele cu expresii care deseori au o semnificatie anume: cercul, sarpele, calea ratacita, pomul vietii, pasarea sufletului.
De-a lungul anilor, Cornel Sitar a obtinut peste 120 de diplome nationale si internationale la expozitiile si evenimentele la care a participat, iar unele dintre lucrarile sale au ajuns in colectiile personale ale printului Akishino al Japoniei si ale reginei Rania a Iordaniei. Printul Sturdza, Laura Bush sau primarul orasului Lyon sunt doar cateva dintre personalitatile care au mai primit in dar obiecte de ceramica facute de Cornel Sitar la Baia Mare.
Pe site-ul nostru puteti gasi o gama variata de obiecte din ceramica de Baia Mare, realizate cu mare maiestrie de Cornel Sitar. In articolul urmator va vom prezenta ceramica de Baia Mare produsa de familia Bledea.