Macca Vilacrosse

Vlad Tepes vs. Dracula II

Putem vorbi despre Vlad Tepes si Dracula ca fiind unul si acelasi personaj? Ei bine, nu! Dracula este un personaj fictiv si este dezirabil ca toata lumea sa faca distinctia intre personajul istoric Vlad Tepes si personajul imaginar Dracula, creat de Bram Stoker in romanul cu acelasi nume, din 1897.

Bram Stoker a avut intentia sa faca un personaj desprins din povestile irlandeze. In perioada de cercetare pentru roman au ajuns la el povesti despre Transilvania – ca o zona muntoasa, indepartata si cu o istorie insangerata, ceea ce l-a determinat sa schimbe denumirea initiala a locului in care se desfasura actiunea si sa stabileasca castelul personajului in Transilvania.

In descrierea castelului lui Dracula, Bram Stoker are ca punct de plecare o prezentare a castelului Bran, disponibila in Anglia secolului al XIX-lea, acesta fiind singurul castel din Transilvania, motiv pentru care Dracula a fost asociat cu Castelul Bran.

Ce a condus la crearea confuziei dintre Vlad Tepes si Dracula?

In primul rand, se pare ca si domnitorul Vlad Tepes a avut o legatura cu castelul Bran. Drumul cel mai apropiat catre Valahia era prin Bran, trecatoarea cea mai apropiata de Brasov, care, la randul sau, asigura legatura cu Targoviste, cetatea de scaun a lui Vlad Tepes. Vama la care se colectau taxele trecerii pe acest drum se aflau la poalele castelului Bran, insa nu exista niciun document clar care sa ateste daca Vlad Tepes a cucerit sau nu Castelul Bran.Totusi, la finele anului 1462, Vlad Tepes a fost luat prizonier de catre Matei Corvin si inchis timp de 2 luni in Castelul Bran.

In al doilea rand, exista mai multe speculatii privind provenienta numelui “Dracula” pe care il poarta personajul lui Bram Stoker.

Pe de-o parte, numele personajului este dat de o denumire populara irlandeza „droch ola”, ce semnifica „sange rau”.Pe de alta parte, la origine, porecla “Dracula” nu avea nimic infricosator, insa asocierea cu Vlad Tepes, un despot autoritar siinsetat de sange, asa cum era el perceput, precum si legendele din Transilvania despre strigoi si stafii, au condus la crearea mitului lui Dracula. Nu in ultimul rand, Dracula ar proveni din denumirea data unui ordin al cruciatilor cu care au fost asociati atat tatal lui Vlad Tepes, cat si domnitorul.

Contele Dracula din romanul lui Bram Stoker este un vampir in varsta de cateva secole, ce a luat nastere din mitul conform caruia in satele din vecinatatea Branului exista credinta in strigoi, oameni vii ziua, care sufera de blestemul nemuririi si care noaptea ii bantuie pe sateni, deoarece spiritul le paraseste trupul.

Asadar, desi exista tendinta de a realiza o conexiune intre personajul istoric Vlad Tepes si personajul fictiv Dracula sau chiar de a-I confunda, trebuie sa facem distinctia intre cei doi, intre realitate si mit.

Legenda Martisorului
Valentines’s Day vs. Dragobete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian