Macca Vilacrosse

Valentine’s Day vs. Dragobete

Valentine’s Day sau Dragobete? Desi Dragobetele este o sarbatoare autentic romaneasca, adanc inradacinata in traditiile stramosesti, in zilele noastre exista tendinta ca tot mai multi romani sa sarbatoreasca Valentine’s Day, care a devenit sarbatoarea internationala a dragostei.

Istoricul celor doua sarbatori

Dragobetelese celebreaza pe 24 februarie, data ce se suprapune din punct de vedere al calendarului ortodox cu sarbatoarea Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. In trecut insa, Dragobetele se sarbatorea pe data de 1 martie, deoarece se considera ca este fiul Babei Dochia, un tanar chipes si seducator,deschizatorul unui nou anotimp – primavara.

Dragobetele, Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, asa cum mai este denumit,este un personaj preluat de la vechii daci si considerat zeul iubirii, al tineretii si al veseliei, transformat ulterior in protectorul tinerilor si al iubirii acestora.

Valentine’s Day se sarbatoreste in intreaga lume pe data de 14 februarie, fiind o sarbatoare din SUA ce a capatat contur in ultima perioada, datorita unei mediatizari profunde.

Valentine’s Day isi are originea intr-o veche sarbatoare romana, Lupercalia, care si-a schimbat ulterior numele in Sfantul Valentin. Valentin era un preot din Roma, iar Claudius al II-lea, imparatul din acea vreme, a ordonat soldatilor sa nu se logodeasca sau sa se casatoreasca, deoarece considera ca in acest caz exista riscul de a nu mai merge la razboi. Preotul Valentin a incalcat ordinul imparatului si a oficiat cateva casatorii in secret, motiv pentru care a fost arestat si condamnat la moarte. Preotul a fost decapitat pe 14 februarie, in ajunul sarbatorii Lupercalia si a fost declarat sfant, Roma mutand sarbatoarea de pe data de 15, asa cum era initial, pe 14 februarie. Ulterior, ziua de 14 februarie a devenit Ziua Indragostitilor, asa cum este cunoscuta pana in zilele noastre.

Obiceiuri si superstitii de Dragobete:

-Dragobetele este o sarbatoare la care toata lumea trebuie sa ia parte. In aceasta zi, tinerii se imbraca in cele mai frumoase haine, se intalnesc in sat si, daca vremea le permite, merg in padure sa culeaga primele flori ale primaverii, cu care impodobesc icoanele sau le folosesc pentru farmece. Daca vremea era mohorata, ploua sau ningea, tinerii se strangeau la unul dintre ei acasa, unde incepeau petrecerea si diverse jocuri.

-La ora pranzului, fetele plecau in fuga spre sat, iar baietii incercau sa le prinda. Daca una dintre fete il indragea pe baiatul care era pe urmele ei, acestia se sarutau, simbol al unei viitoare logodne, iar seara de logodna era anuntata intregii comunitati. Toti oamenii care luau parte la celebrarea evenimentului aveau noroc in dragoste intregul an si erau feriti de boli si de necazuri.

-La fel ca in cazul Bobotezei, se spune ca fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa alesul.

-De Dragobete, se leaga prietenii adanci, se fac juraminte si se spune ca pentru a avea parte de iubire, fetele si baietii trebuiau sa atinga o persoana de sex opus din alt sat.

-Un alt obicei al fetelor era de a aduna omatul netopit si neatins sau apa de ploaie, pe care o foloseau apoi pentru a-si curata fata si parul, considerand ca vor deveni mai frumoase si mai dragastoase.

-Batranii din sat acordau o atentie speciala pasarilor si animalelor, in aceasta zi sacrificarea lor fiind interzisa.

-De Dragobete, barbatii nu aveau voie sa se certe sau sa supere femeile, deoarece vor avea ghinion in dragoste tot anul.

-In aceasta zi, in care se sarbatoreste si Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, oamenii isi intrerupeau orice activitate, insa curatenia in casa era permisa, aducand spor si prospetime.

-De Dragobete nu este bine sa plangi, deoarece lacrimile din aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari.

Obiceiuri si superstitii de Valentine’s Day:

-Se spune ca, initial, sarbatoarea care celebreaza dragostea, era sarbatoarea celibatarilor. In aceasta zi, fetele se ascundeau pe aleile intunecate ale satului, in speranta ca vor fi gasite de barbatii singuri. Daca acest lucru se intampla, urmatorul pas era casatoria.

-De Ziua Indragostitilor, fetele mancau alimente bizare, care sa le ajute sa isi viseze alesul.

-In Evul Mediu, fetele si baietii trageau la sorti un nume dintr-un bol, pe care trebuiau sa-l pastreze in maneca intreaga saptamana.

-Primul nume pe care il auzi de Valentine’s Day este al viitorului sot/viitoarei sotii. De asemenea, daca gasesti o manusa in aceasta zi, cu siguranta cel care a pierdut-o iti va fi sot.

-Se considera ca daca zbura o vrabie pe deasupra ta, te vei casatori cu un barbat sarac, dar vei fi foarte fericita. Daca vei vedea un sticlete, te vei casatori cu un barbat foarte bogat.

-In dimineata de 14 februarie se pune agheasma in apa, iar cei credinciosi aleg sa manance doar o data in aceasta zi.

-In fiecare an, de Valentine’s Day, peste 220 000 de persoane aleg sa se casatoreasca.

Cum se realizeaza un vas de lut?
Legenda Martisorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian