Macca Vilacrosse

Traditii si superstitii pentru noaptea de Anul Nou

In zilele noastre, Revelionul sau Anul Nou se sarbatoreste in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie cu mult fast si voie buna, petreceri si mese imbelsugate. De trecerea dintre ani sunt legate o multime de traditii si superstitii in cultura romaneasca, unele dintre ele datand din mosi-stramosi, altele pierzandu-si din importanta.

Traditii de Anul Nou

-Mersul cu Plugusorul, Sorcova si jocurile cu masti – acesta este un obicei stravechi ce se practica in ajunul Anului Nou si in dimineata de 1 ianuarie.

-Plugusorul reprezinta sinteza unui tratat de agricultura, fiind o colinda agrara ale carei versuri vorbesc despre practicile agriculturii, speranta fertilitatii pamantului si urari pentru o recolta bogata. Plugusorul se recita din casa in casa in ajunul Anului Noului de catre copii, in schimb acestia fiind rasplatiti cu nuci, fructe, colaci si bani.

-Sorcova sau Semanatul se practica in dimineata Anului Nou. Copiii merg in casele oamenilor si arunca asupra acestora cu boabe de grau si orez si recita o serie de versuri care difera de la o regiune la alta: “Sorcova, vesela/ Sa traiti, sa-mbatraniti/ Ca un mar, ca un par, ca un fir de trandafir/ Tare ca piatra, iute ca sageata/ Tare ca fierul, iute ca otelul/ La anul si la multi ani”.

-Jocurile cu masti – capra, ursul, cerbul – sunt practicate in zilele noastre mai mult in scop de divertisment, pierzandu-si semnificatiile initiale precum fertilitatea pamantului, intruchiparea dreptatii, apararea gospodariei de spiritele malefice.

-Un alt obicei intalnit in cultura romaneasca este reprezentat de prezenta unei crengi de vasc in casa, aceasta fiind o planta sacra, simbolul sarbatorilor de iarna. Vascul are rolul de a aduce noroc si spor in casa si de a-I feri pe oameni de boli. Totodata, cei care se saruta sub vasc in noaptea de Anul Nou vor fi indragostiti tot anul.

-In noaptea de Anul Nou, pe masa festiva trebuie sa existe 12 feluri de preparate culinare, acestea reprezentand cele 12 luni ale anului, respectiv belsugul.

Superstitii de Anul Nou

-In noaptea de Anul Nou este bine sa se consume peste, acesta fiind simbolul prosperitatii; In schimb, nu este bine sa se consume carne de pasare, considerandu-se ca aceasta, la fel cum scurma pamantul si il imprastie, va imprastia si norocul din casa.

-Este bine sa se consume mere si 12 boabe de strugure la miezul noptii, acestea asigurand sanatatea si prosperitatea tot anul.

-Se spune ca dorintele puse la miezul noptii se vor indeplini.

-Prima persoana care trebuie sa iti treaca pragul in ziua de Anul Nou trebuie sa fie un barbat, pentru a avea parte de belsug.

-Tot pentru a avea parte de belsug este bine ca trecerea dintre ani sa te prinda imbracat in haine noi si cu bani asupra ta.

-Nu este bine sa imprumuti bani sau sa intri cu datorii in noul an, deoarece te vei confrunta cu probleme financiare tot anul.

-Anul Nou trebuie primit cu multa bucurie, zgomot si voie buna pentru a indeparta spiritele rele si pentru a avea un an plin de impliniri.

-In prima zi a Anului Nou nu se arunca nimic din casa, pentru a nu-ti indeparta norocul.

Un An Nou fericit va dorim! La multi ani!

Ce nu stiai despre Craciun: obiceiuri si superstitii
Valentine’s Day vs. Dragobete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian