Castelul Tepes

Castele mai putin cunoscute din Romania

Romania este o tara foarte frumoasa, cu o multime de locuri demne de vizitat. Desi nu se vorbeste despre ele, in Romania, pe langa bine cunoscutele castele Peles, Bran, Corvinilor, despre care am scris in articolele anterioare, exista o multime de alte castele, cu o istorie si o arhitectura impresionante. Haideti sa le descoperim impreuna in randurile ce urmeaza!

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Busteni a fost proiectat si construit in stil neoromanesc de catre arhitectul Grigore Cerchez, din ordinul printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al Romaniei.A fost finalizat in anul 1908 si inaugurat 3 ani mai tarziu, fiind nu doar un castel foarte frumos, ci si foarte modern, dispunand de electricitate, apa potabila si sistem de canalizare. Castelul Cantacuzino se intinde pe o suprafata de 3148 metri, este format din patru corpuri si inconjurat de un parc in care se afla o grota, cateva cascade si fantani arteziene. Punctul de atractie al castelului il reprezinta restaurantul Canta Cuisine, de pe a carui terasa se poata admira o priveliste de exceptie a Muntilor Bucegi.

Castelul Banffy

Castelul Banffy din Bontida, Cluj, este cunoscut in special pentru Festivalul Electric Castle care se desfasoara aici. Castelul Banffy este cel mai mare castel din Transilvania, fiind una dintre atractiile baroce ale Romaniei, supranumit si “Versailles-ul Transilvaniei”. Castelul Banffy a fost construit intre anii 1437 – 1543 de catre Dionisie Banffy si, de-a lungul timpului, a fost locuit de mai multe generatii ale familiei Banffy. In anul 1944, trupele germane au transformat locul in spital militar, iar la plecare l-au incendiat, distrugand galeria de portrete, mobilierul, biblioteca si pinacoteca. Dupa razboi, cladirea a functionat pe post de depozit sau cooperativa agricola, iar incepand cu anul 1999 a inceput restaurarea castelului sub patronajul printului Charles.

Castelul Karolyi

Castelul Karolyi din Carei a fost construit la sfarsitul sec. al XV-lea, dupa ce contii Karolyi au primit de la Matei Corvin, regele Ungariei, dreptul de a-si construi o casa din piatra pentru locuit. Din pricina amenintarii otomane, cladirea a fost transformata intr-o cetate inconjurata de un zid de fortificatii, cu patru bastioane si nise de tragere pentru turnuri, dotari cu care a facut fata asediilor otomane. Intre cele doua razboaie mondiale, o parte a castelului a fost transformata in sanatoriu, cealalta parte gazduind un cazino. In perioada comunista, in castel au avut sediul diverse institutii culturale, precum un muzeu, biblioteca orasului Carei, Casa de Cultura si un liceu zootehnic. In prezent, castelul este administrat de primaria Carei si a fost repus in circuitul turistic, gazduind expozitii, manifestari culturale si diverse evenimente.Castelul din Carei este vizitat anual de aproximativ 40.000 de turisti.

Castelul Sturza

Castelul Sturza din Miclauseni, Iasi, a fost construit intre 1880 si 1904 de catre George si Maria Sturza, pe amplasamentul unui vechi conac si prezinta un frumos stil neogotic cu elemente de baroc. Pe langa castelul mentionat, ansamblul cuprinde si o biserica ce dateaza din anul 1787 si un parc din sec. al XIX-lea. In castel existau numeroase si valoroase colectii de bijuterii, documente, arme, carti, tablouri, unele dintre acestea extrem de rare, dar care, din pacate, din cauza stationarii unor prizonieri nemti in castel in iarna anului 1944, au fost folosite drept combustibil pentru sobe, distruse sau vandute mai tarziu Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti.

De-a lungul timpului, castelul a suferit numeroase modificari, functionand si ca un centru de plasament pentru copiii cu handicap, dar si ca un depozit militar. In prezent, castelul se afla in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si, dupa numeroase restaurari, dar care inca nu s-au finalizat, a fost redeschis circuitului turistic in anul 2014.

Castelul Tepes

Castelul Tepes se afla chiar in Parcul Carol din Bucuresti si este o adevarata bijuterie arhitectonica. Castelul Tepes a fost ridicat in anul 1906 cu ocazia Expozitiei Generale Romane, eveniment care a marcat 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. Castelul reproduce la scara mai mica Cetatea Poienari construita de Vlad Tepes in Cheia Argesului.

Initial, Castelul Tepes a fost construit pentru a functiona drept turn de apa, insa, de-a lungul timpului, si-a schimbat destinatia, servind, pe rand, mai multor scopuri.

Castelul Corvinilor
Manastirea Curtea de Arges – o emblema pentru Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian