Macca Vilacrosse

Viata si opera lui Constantin Brancusi

Poate multi dintre voi ati avut prilejul sa admirati operele de arta de la Targu-Jiu, ale lui Constantin Brancusi. Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Poarta sarutului sunt printre cele mai cunoscute opere de arta din Romania, fiind realizate de Brancusi in 1937 la invitatia Ligii nationale a femeilor din Targu-Jiu. Acestea isi doreau sa dedice un monument eroilor patriei cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial.

Constantin Brancusi, nascut in data de 19 februarie 1876 in Hobita, judetul Gorj, descopera inca din copilarie arta sculpturii, pornind de la unelte si obiecte folosite in gospodarie. Copilaria sa este marcata de dese plecari de acasa pentru a se alatura ca ucenic la diverse ateliere de boiangerie (vopsitorii) sau pravalii. Dupa ce urmeaza Scoala de Arte si Meserii din Craiova, Brancusi vine in Bucuresti unde urmeaza Scoala Nationala de Arte Frumoase. In timpul studentiei realizeaza diferite opere de arta, pentru care este premiat la numeroase concursuri si expozitii. In 1903 primeste prima comanda, bustul generalului medic Carol Davila. Aceasta opera este singurul monument public realizat de Constantin Brancusi in Bucuresti si care este expus si acum in curtea Spitalului Militar Central din Bucuresti. In anul urmator, pleaca la Paris, atras de opera avangardista a lui Auguste Rodin si nu numai. Brancusi se hotaraste sa plece pe jos pana la Paris, stationand prin diferite orase de-a lungul drumului, cum ar fi: Budapesta, Viena, Munchen, Basel etc.

In Paris, intra in anturajul diferitilor artisti ce ajung sa-i aprecieze munca, dar si personalitatea. Reuseste sa-si implineasca visul si sa lucreze in atelierul lui Auguste Rodin, prin interventia Reginei Elisabeta a Romaniei. Dar dupa doua luni, paraseste atelierul acestuia declarand ca: „Nimic nu poate creste in umbra marilor arbori”. Desi obisnuia sa lucreze in gips ca apoi sa-si toarne operelein bronz, revine la ce iubea cel mai mult: cioplirea in lemn, marmura sau piatra.

Operele sale sunt caracterizate de simplitate si surprind esenta diferitelor forme organice din natura. Brancusi s-a inspirat si din arta populara si viata de la tara, preluand simplitatea si dragostea pentru natura. Aceste lucruri se reflecta si in operele sale din Targu-Jiu. Sculpturi precum: Sarutul, Pasarea in vazduh, Domnisoara Pogany, Muza Adormita, Cumintenia pamantului, i-au adus lui Constantin Brancusi un renume mondial, fiind apreciat mai ales in Franta. A avut o serie de expozitii in Statele Unite, Franta, Elvetia, Olanda, Anglia si Romania. Din pacate, odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, Brancusi este considerat un dusman al regimului si ii este interzisa intoarcerea in tara. In ciuda acestui fapt, el lasa mostenire prin testament toata opera sa statului roman, care insa refuza si, prin urmare, este acceptata cu bucurie de catre Franta. Acestea pot fi admirate la Muzeul National de Arta Moderna din Paris (Centre Pompidou).

In prezent, pentru Romania, Constantin Brancusi este unul dintre cei mai mari ambasadori ai culturii si valorilor romanesti. El este sarbatorit si apreciat, mai ales in Targu-Jiu, unde opera lui este vizitata anual de sute de mii de turisti si este considerata un simbol national pe buna dreptate.

5 locuri de vis de vizitat in Romania
In vizita la Ambasada Finlandei in Romania – Interviu cu Ulla Vaisto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian