Interviu cu Lavinia Maier – Chef si proprietar restaurant Reliva, Oradea

Romania este o tara minunata, cu peisaje desprinse parca din basme, cu o mancare traditionala delicioasa si legende cunoscute in intreaga lume. Intrucat stim ca exista multi romani exceptionali, ale caror realizari sunt mai putin mediatizate, noi, echipa Art&Craft, am decis sa pornim o serie de interviuri cu ei, cei care si-au pus amprenta asupra Romaniei prin forte proprii.

Un astfel de exemplu este si Lavinia Maier, proprietar si chef al restaurantului Reliva din Oradea.

A&C: Cateva cuvinte despre tine:

L.M: Buna! Ma numesc Lavinia Maier, sunt o persoana foarte ambitioasa, extrem de riguroasa chiar si cu apropiatii mei si asta inca de dinainte de a deveni chef. Sunt perfectionista si disciplinata, imi place sa am toate lucrurile organizate si bine puse la punct, exact ca in armata. Iar in timpul liber, sunt foarte comoda, ies la restaurante, ma plimb sau, pur si simplu, stau acasa sa ma uit la un film. Am 3 finuti pe care ii iubesc foarte mult si carora le sunt alaturi si le dedic timpul meu ori de cate ori am ocazia. Cam atat despre mine.

A&C: Cand ti-ai descoperit pasiunea pentru arta culinara?

L.M: Inca de mica am avut inclinatii spre gastronomie, insa nu stiam pe atunci ce avea sa urmeze. La varsta de 7-8 am ramas singura acasa si am facut primul meu pandispan, pe care l-am copt intr-o cutie de conserva. A iesit chiar bun, insa l-am aruncat pentru ca nu voiam sa vada ai mei ca am folosit cuptorul si sa ma certe. Apoi, cand aveam 14 ani, tatal meu a murit, mama muncea de dimineata pana seara si eu ma simteam datoare sa am grija de sora mea mai mica, asa ca a fost din nou un moment bun sa imi exersez abilitatile gastronomice. Gateam ciorbe, curcan la cuptor de se minunau toti cunoscutii ca sunt mai bune ca ale mamei, practic am inceput sa evoluez fara sa imi dau seama ce fac.

Adevarata pasiune pentru bucatarie am descoperit-o insa abia dupa 2 ani de locuit in Belgia, unde am avut sansa sa lucrez intr-o bucatarie adevarata, dar pe post de spalator de vase. Dupa 2 luni, angajatorii mei si-au dat seama de talentul meu in bucatarie si m-au avansat pe postul de bucatar pentru acel bistro. Eu eram foarte incantata, ei erau foarte multumiti de mine si de preparatele mele, insa am inceput sa imi doresc mai mult. Voiam sa lucrez intr-un restaurant mai sofisticat, ceea ce am si ajuns sa fac, unde am invatat o multime de secrete d-ale bucatariei.

A&C: Cand si de ce ai decis sa pleci in Belgia?

 

L.M: Am plecat in Belgia la inceputul anilor 2000, aveam 22 de ani. Sincer, am plecat fara sa am un motiv anume, mi-am spus “toata lumea pleaca, hai sa plec si eu ca sigur e mai bine”. Regret ca am plecat, pentru ca eu ma descurcam foarte bine in Romania: eram studenta la Facultatea de Drept la buget, eram angajata si aveam un salariu bun, deci m-as fi putut descurca foarte bine si in tara. Insa lipsa de informare, faptul ca ceilalti nu vedeau in tine potentialul, precum si zvonurile ca in Vest e viata buna , ne-au determinat pe mine si pe alte cateva milioane de oameni sa plecam din Romania si sa mergem sa facem curatenie in alta tara, sa platim taxe si impozite acolo si sa avem o viata mult mai grea decat am fi avut-o acasa.

A&C: Ce ai facut in Belgia, cum ai ajuns sa detii un restaurant acolo?

 

L.M: Cand am ajuns in Belgia, am stat fara job 4 luni. Era foarte dificil sa te angajezi daca nu aveai recomandare, iar dupa 4 luni am gasit de lucru la o batrana, ii faceam curat in casa si castigam 20 de euro pe saptamana. Apoi, printr-un noroc, am gasit de lucru in bistroul de care povesteam mai sus, am evoluat, am obtinut acte si, implicit, am inceput sa platesc si impozite. Tot salariul meu se ducea pe chirie si pe taxe, cu greu mi-am deschis un mic restaurant, pe care l-am preluat de la niste batrani.  Din pacate nu a rezistat insa din cauza taxelor prea mari si a trebuit sa il inchid pentru ca acumulam datorii. Si uite asa, ceea ce as fi putut reusi cu mult mai mult succes in Romania am incercat in Belgia, lovindu-ma de foarte multe greutati.

 

A&C: De ce ai decis sa te intorci in Romania si cum ti-a venit ideea de a deschide restaurantul Reliva?

 

L.M: Am decis sa ma intorc in Romania mai mult la insistentele sotului meu si pentru ca ajunsesem la saturatie: munceam doar pentru a putea plati taxe. Mi-a fost putin dificil sa revin in Romania dupa 15 ani de absenta. Mi se parea ca am pierdut toate legaturile si ca toate cartile sunt deja facute in Oradea si ca nu voi sti de unde sa o apuc. Am avut insa avantajul ca am venit cu un AS in maneca: tot ceea ce am invatat in cei 15 ani in care am locuit in Belgia si cativa bani economisiti.

Astfel, am adus in Oradea restaurantul Reliva. Initial un loc destul de modest, dar cu mancare buna si de calitate, motiv pentru care am primit si cel mai mare punctaj in ghidul Gault&Millau 2018 pe Oradea si printre locurile fruntase pe tara. Locatia restaurantului nu era cea mai fericita, avea ceva probleme, doar ca reusisem sa intram in joc mai repede decat as fi crezut, semn ca nimic nu este imposibil cand faci lucrurile bine si iti doresti cu adevarat.

Dupa un proces de un an in care am reusim sa ne relocam in Cetatea Oradea, am redeschis restaurantul Reliva care se ridica la standarde europene. Asta datorita si partenerilor nostri, care au vazut potentialul in noi si care au fost de acord sa investeasca in acest proiect pentru a oferi orasului un loc deosebit.

A&C: Ce tip de preparate abordezi in Reliva?

L.M: Reliva este  un alt fel de restaurant, este un loc in care aratam, de fapt, ce inseamna iesitul la restaurant, cum asociem mancarea cu vinul potrivit, cum trebuie sa mancam din placere si sa savuram mancarea. De fapt, noi suntem un centru de cultura si civilizatie a gustului, unic in Romania.  Avem un meniu a la carte pe care il schimbam in functie de sezon, dar facem si multe seri tematice in scopul de a educa consumatorul , incepand cu mise en place-ul pana la meniuri gourmet etc. Pentru noi, cel mai important este sa fie totul de o calitate superioara.

A&C: Cum este sa fii si chef, si proprietar in acelasi timp?

L.M: Nu este greu sa fii chef si proprietar. Dimpotriva, iti dai toata silinta ca toate sa mearga bine, dar este obositor cateodata, pentru ca esti mereu prezent si mai uiti de tine, restaurantul fiind mai presus de orice. Mi s-a intamplat de multe ori sa gatesc meniuri sofisticate pentru clienti, de la foie-gras la muschiulet de vita, iar seara cand ajung acasa sa imi dau seama ca eu nu am mancat toata ziua si sa imi incalzesc o felie de pizza la cuptor.  Dar toate astea sunt doar detalii atunci cand vad clientii multumiti  si fericiti iar eu abia astept sa treaca noaptea sa o iau de la capat.

A&C: Unde va putem gasi?

L.M: Suntem in cetatea Oradea de cateva luni, mi-ar fi placut sa pot spune de 10 ani. Insa niciodata nu este prea tarziu pentru a ne intoarce acasa si eu consider ca am luat cea mai buna decizie.

A&C: Iti multumim Lavinia ca ne-ai oferit ocazia de a te cunoaste si ne bucuram ca exista locuri in Romania unde oamenii pot sa descopere si sa savureze o mancare deosebita si creativa.

Invitam cititorii nostri sa viziteze minunata cetate Oradea si, bineinteles, restaurantul Reliva.

5 muzee mai putin cunoscute din Bucuresti
Interviu cu Radu Fusea, fondator al platformei de turism traditional Travlocals.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viewed
Navigation
Close

Cosul meu de cumparaturi

Close

Lista mea

Recently Viewed

Close

Ne bucuram sa te vedem aici !

Parola va fi trimisa pe adresa ta de e-mail

Datele personale vor fi folosite pentru a-ti sustine experienta pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tau si pentru alte scopuri descrise in politica de confidentialitate.

Ai deja un cont?

Close

Categories

ro_RORomanian
ro_RORomanian